Treceți la conținutul principal

Ultima romantica Regina Maria

 Există un singur bărbat în România și acela e Regina. Contele Charles de Saint-Aulaire

Am un respect foarte mare pentru familia regală a României, însă pentru Regina Maria am o deosebită admirație și dragoste. Era foarte frumoasă, loială inteligentă și cam narcisită, e una din sursele inspiarției mele, confruntată cu cruda realitatea ea totuși a păstrat romantismul unic. De aceea să citesc biografia ei a fost plăcerea supremă. O carte foarte bine scrisă, mi-a plăcut că fiecare capitol începea cu un mic citat, de exemplu. Românii nu sunt o națiune ci sunt o profesie Otto Von Bismarck.

 Cartea începe cu nașterea până la decesul reginei, oferind totuși detalii pre și post.
Chiar dacă știam de la școală activitatea familei regale românești în anii primului război modial și după Marea Unire. Nu știam câtă muncă și efort a depus Maria pentru a asigura integritatea graniților țării sale. Cel mai mult mi-a plăcut la cartea asta evoluția vizibilă a Mariei. În adolescență, datorită influenței mamei sale și concepților vremii, Maria era subjungată sub dominația altora, având o naivitate firească vârstei. Fusesem ținute într-o superbă și de ce să n-o spun  periculoasă și aproape crudă ignorare a oricărei realități... a fost o atitudine crudă... Însă pe parcurs atât ea cât și regele Carol 1 realizează inteligenta de care dispunea.
Dispui de o mare inteligență, dar ești prea leneșă s-o folosești; încercă numai și ai să vezi câte lucruri vei putea face dacă nu vei mai fi leneșă. Îi spunea Eliza Brătineanu. După moartea lui Carol 1, și încoronarea ei ca regină, Maria se implica intens în politică țării. Mai ales în anii grei ai primului război modial, când România era înconjurată de dușamni, iar aliații ei erau chiar mai periculoși decât dușamnii deschiși, Maria folosea armele de care dispunea dimplomația prin farmecul său femenin, asfel chiar și în perioade grele ale vieții ea era total dedicat cauzei țării. I-am spus că îmi moare copilul, că poate Dumnezeu îmi cere acest crud sacrificiu, dar în ciuda acestui lucru îngrozitor, care mă absoarbe acum cu totul, doresc să-i vorbesc de țara mea ca să nu pierd dintr-o dată și copilul și țara. Patriotismul reginei este remarcabil, mai ales după încheierea păcii, și lupta României pentru a integra Transivlania în granițile sale. Dragostea față de țara mea este religia mea. Marea Unire a fost realizată în mare parte datorită reginei, și urăsc faptul că nu i se oferă suficient credit pentru asta. Regina Maria a promovat România ridicându-i prestigiul la nivel internațional. Țara mea este atât de puțin cunoscută lume, vreau ca oamenii s-o cunoscă, s-o iubească... Iubită de presă pentrum farmecul său unic, regina cucerise conferința de la Paris. Din oglindă îi zâmbea o ființă foarte rațională, complet neafectată de reclama zgomotoasă, interesată numai de promovarea cauzei țării sale.
Chiar și după succesul Reginei după recunoașterea internațională a României Mari, Maria și-a continuat politica de promovare a țării sale.
Regina Maria cea care a iubit țara asta și a luptat pentru ea toată viață, iar ea apoi a fost ștearsă din istorie de comuniști. E cu atît mai tragic când realizezi că toată munca asidua a familiei regale românești a fost în zadar. Mi-au dat lacrimile știind cum s-a terminat tragica poveste a României.

Muntenii ș moldovenii de odinioară își păstrase capetele pe umeri și teritorile învățînd să-i păcalească pe turci, să îngenucheze, când era nevoie, să miruiască atunci când este cazul și să urzească intrigi tot timpul.

Numai cei frivoli consieră anii de tinerețe, cei mai buni Carol 1

Nu este nici o țară mai dragă copiilor ei ca România. Ei o iubesc pentru că este încântătoare, veselă, maternă și fecundă. Dar o iubesc mai puțin pentru ceea ce le dă ea decât pentru ceea ce îi costă.
Contele Charles de Saint-Aulaire

Prietenia rușilor a adus românilor mai multe  nenorociri decât dușmănia tuturor celorlante popoare la un loc.

Nu există fruct mai amar ca domnia străinului în propria țară
Pueterea este un tovarăș de care nu te desparți ușor; când te părăsește se duce cu ea și interesul vieții. Cu ochii uscați și pumnul încelștat , te uiți după ea cu privirea fiză, gelos pe următorul pe care îl va alege.

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Sabia de sticla

Acum aproximativ doi ani am descoperit Red Queen, atunci nu i-am dat o recenzie tocmai pozitivă, cartea era slăbuță, cu personaje lipsite de culoare, plot ridicol și prea multă special teen dramă. Având acum 22 de ani, un job stabil, și aproape o facultate în spate, mă cam irită acest gen.


Unicul lucru care mi-a plăcut la Red Queen fusese coperta și gata, deci nu credeam că voi ajunge să citesc sequel-ul. Însă nu stiu cum am ajuns să pun mâna pe Sabia de Sticlă. Vai nu mă așteptam la asta! Cartea e chiar bună! Se vede că autoarea a depus ceva mai mult efort de data asta, descrierea e mai amplă, personajele mai prind ceva trăsături și plot-ul parca are sens. Desi nu sunt fana cărților dispotice, in care adolescenții speciali lupta cu o formă de guvernământ. Totuși trebuie să-i dau credit autoarei că nu s-a sfiit să-și păteze mâniile. Se întâmplă o groază de lucruri îngrozitoare nu doar în poveste și cu personajele. Nu există o graniță clară dinre bine și rău iar cei ce se vreau cavale…

Deci cum e vărsătorul?

Vărsător - asta sunt eu, conform unor reguli de nu-ştiu-cine scrise, fiindcă m-am născut într-un anumită perioadă de timp, şi tot conform acestor reguli alţi oamenii născuţi în aceeşi perioadă de timp au zile şi veţi identice cu a mele, mai mult avem şi o personalitate comună. Bineînţeles că dacă stai să priveşti lucrurile ca mine, pragmatic şi raţional, horoscopul te va amuza. Personalitatea oamenilor depinde de factori genetici şi sociali, nicidecum nu depinde de data naşterii tale sau de poziţia stelelor.
Totuşi îmi place din când în când să citesc descriile personalităţii vărsătorului, şi chiar găsesc asemănări. Aici am găsit nişte articole interesante, dacă sunteţi altă zodie, apăsaţi pe această frază, la sursa directă a articolului.
P.S Am conturat părţile pe care cred mi se asociază :)

Cum să recunoşti un nativ din Vărsător?

Destinul Bufonului

Nici nu pot găsi cuvintele potrivite cu care să încep recenzia, abia am terminat epilogul la Destinul Bufonului și încă nu realizez asta. Și cum aș putea spune ceva suficient de bun ca să arate dragostea mea față de seria asta? Mă iubesc cu ea timp de 3 ani și uite că am ajuns la volumul șase și dragostea mea e la fel de puternică (e cea mai lunga relație pe care am avut-o vreodată).
Destinul Bufonului e ultima carte din Triologia Omul Aramiu și a 6 cel urmează pe FitzChivalry, care e unul dintre cele mai  interesante personaje despre care am citit vreodată.  De la ultima carte pe care am citit-o, am cam uitat unele lucruri dar Hobb are talentul de a aminti subtil cititorului ce s-a petrecut cu un volum în urmă, fără să plictisească cititorul. Dacă în volumul anterior nu au fost prea multă acțiune, deja aici suntem răsplătiți pe deplin. Cartea e foarte mare tradusă în română a fost împărțită în două volume fiecare având câte 500+ de pagini, deci un deliciu pentru mine. Dacă în Bufonu…